Wydobycie złota i metali rzadkich z asteroidy 2

Kategoria: Ogólny
Właściciel: ejl

2

Słoneczna Korporacja Górnicza dostarczy skompletowanej przez Was załodze, która wcześniej uzyskała już poprzez szkolenia i treningi tzw. „gotowość startową” w pełni wyekwipowany statek kosmiczny zdolny do podróży do pasa asteroid skąd z metalicznej asteroidy załadujecie materiał asteroidy w zasadzie „jak leci” ze szczególnym uwzględnieniem w początkowej fazie rozwoju korporacji: żelazo-niklu niezbędnego do produkcji szkieletów konstrukcyjnych statków do eksploracji surowców z asteroid.

Montaż szkieletów konstrukcyjnych można byłoby rozpocząć już w momencie uzyskania metalicznego stopu z materiału asteroidy. Proces budowy konstrukcji realizowany będzie w technologii druku 3D za pomocą automatów robotycznych. Ponieważ statek składać się będzie głównie z modułów o jednakowych gabarytach zewnętrznych wyprodukowane moduły można przeznaczyć zarówno do rozbudowy istniejącej konstrukcji macierzystego statku jak również do powiększenia liczby modułów magazynowych oraz budowy konstrukcji szkieletowej bliźniaczego statku. Po przekazaniu do bazy korporacji na orbicie ziemskiej modułów magazynowych wypełnionych materiałem z asteroidy w ilości odpowiadającej ilości wszystkich modułów statku macierzystego, własność macierzystego statku wraz z wyposażeniem przechodzi automatycznie na własność załogi.

Własność statku nie może być zbywalna jakimkolwiek osobom trzecim. Załoga od tej pory działa na własny rachunek. A więc podróżuje, pozyskuje materiał z asteroid, który w momencie załadowania do modułów magazynowych statku staje się wyłączną własnością załogi oraz sprzedaje go Słonecznej Korporacji Górniczej, która jest z kolei niezbywalną własnością jednocześnie wszystkich załóg eksploatujących asteroidy oraz pracowników korporacji.